Feljelentés a 2000-es mogyoródi bordélykemping ügyében

Polt Péter
Legfőbb Ügyész részére

Tárgy: Feljelentés

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!


Alulírottak feljelentést teszünk ismeretlen tettesek ellen - feltehetőleg bűnszervezet tagjaként elkövetett - üzletszerű kéjelgés elősegítése és esetlegesen más további bűncselekmények miatt. Kérjük nyomozás haladéktalan megindítását az alábbi tényállás alapján:

Mogyoród község önkormányzata 2000. augusztus 10. délutánjától 2000. augusztus 14. reggeléig türelmi zónát jelölt ki a Forma-1 nemzetközi autóverseny idejére, a rendezvény területével közvetlenül határos telken.

A Blikk c. napilap 2000. augusztus 8-i számában megjelent "Örömtanya épül a pusztaságban a Forma-1 öt napjára. 500 kurva tart Mogyoródra" című cikke szerint:
"- Idén először kulturált körülmények között folyik majd a prostitúció - ígéri a vigalmi negyedet működtető cég tulajdonosa, Ökrös József. - A zónában fix áron kötnek üzletet a lányok, majd a vendéggel bejönnek a vigalmi negyedbe, ahol bár, peep show és közel húsz, zuhanyfülkével felszerelt faház várja a vendégeket. Saját, igen komoly biztonsági szolgálatot működtetünk, itt nem fordulhat elő lopás, lehúzás - ígéri."


A Magyar Hírlap 2000. augusztus 9-i, szerdai számának "Politikus a prostiüzletben?" című cikke szerint:
"Tegnap kis társaság tekintette meg a kész örömtanyát, amely mától várja a Hungaroringre érkező férfivendégeket. A Mercedesekből kiszálló társaság tagjai egytől-egyig férfiak voltak. Kezükben mobiltelefon, hajuk rövidre nyírva. Finn turisták ők, a Forma-1-re érkeztek - mondták lapunknak. Egyikük pedig azt állította, hogy az ÁNTSZ-től jött és mélységesen fel van háborodva az egészségtelen körülmények miatt. A többiek is megállapították, hogy olyanok a kabinok, mint az `előzetesben' a cellák. Annyit tudnak, hogy 40 ezer forintot kell fizetniük a lányoknak naponta a helyiségek használatáért. (...) Földi Ágnes, az örömlányok szóvivője elmondta, péntektől negyvennyolc órán keresztül egyfolytában dolgoznak az itteni prostituáltak. Egy `találka' átlagosan 10-15 percig tart, vagyis egy lány óránként 4-5 fuvart tud lebonyolítani fejenként minimum 50 márkáért, azaz több, mint 6 ezer forintért."


A közvetlenül az előbb idézett cikk mellett olvasható "Tavaly ötezer forint volt a védelmi pénz" című kis keretes írás szerint:
"Földi Ágnes elmondta, üdvözlik Mogyoród döntését, mert így végre legálisan, a rendőrök zaklatása nélkül dolgozhatnak a prostituáltak. Annak viszont már kevésbé örülnek, hogy mindezért naponta több tízezer forintot kell fizetniük a lányoknak. Arról, hogy kihez folyik be ez a pénz, a szóvivő nem adhatott (sic!) tájékoztatást. Felháborítónak tartják ezt az összeget a tavalyi 5 ezer forinthoz képest. Akkor ennyi volt az ára annak a megkülönböztető pólónak, amelynek viselőit nem zavarták el a rendőrök."


A Magyar Hírlapnak 2000. augusztusában, pontosan nem tudjuk, melyik napon megjelent "Nyitás előtt a türelmi zóna" c. cikkéhez mellékelt képen látható egy mintegy fél méter széles, 10 méter hosszú, három faoszlopra felerősített, "Erotic Camping" felirat. A cikk szerint: "Az utolsó simításokat végezték tegnap az ország első türelmi zónáján az üzemeltetők." A cikk említést tesz arról, hogy "örömlányokat csak elvétve látni a környéken." A cikkíró tehát az üzemeltetőknek nevezett személyeket nem sorolhatta az "örömlány" kategóriába.

A Magyar Hírlap 2000. augusztus 12-i számának 8. oldalán megjelent "Hungaroszexfutamok" című cikk szerint ismeretlenek a következőt mondták a lap fotósának: "Te jó csávó vagy, nincs veled semmi bajunk. De azért a lányokat ne fotózzad légy szíves, ha nem akarsz kést a hátadba a srácoktól." A cikk így folytatódik:
"A `srácok' ekkor már mind ott voltak, vastag aranyláncokkal, kopaszon, a csillogó BMW-k között.
A Mercedesek napokkal korábban befészkelték magukat. Híre-hamva nem volt még az erotikának az `Erotic Camping'-ben, amikor begördültek az első autók a mogyoródi útleágazásra. Az irtáson éppen az utolsó simításokat végezték a pozdorjasoron a munkások. Három napja csak ez állt még a mogyoródi örömtanyán, meg a pipsó. Ezt szemlélte meg nagy buzgalommal a Mercedesekkel érkező delegáció.
`Finn turisták vagyunk. Nézz ránk, nem hiszed'?
A bódékat mustrálták.
Nem tetszett nekik.
(...)
A finn turisták kicsit háborognak. Nem ezt ígérték nekik és főleg nem ennyiért. Itt van a tisztiorvosi hivatal is, kövérkés ember formájában.
`Micsoda egészségtelen körülmények bazd' meg! Nézz csak körül! Hol a zuhanyzó' Majd én megmondom, bemész a bokrok közé és...?
Végül másnapra lett tusoló.
(...)
A tetovált főnök feldúlt, kiabál, miért nem szedi senki a szemetet?!
(...)
`Nem csináltunk még soha ehhez hasonló dolgot' - válaszolgat a kérdésekre fáradtan, hűvösen a padon üldögélő asszony, alighanem a feldúlt főnök felesége. Mindent úgy kellett maguknak kitalálni, de jó ötlet volt. Jó ideje szervezik Magyarország első türelmi zónáját.
Az üzlet egyszerű, a lányok jönnek, bérleti díjat fizetnek, és ezért beterelhetik a vendéget valamelyik lyukba. A tervek szerint óránként akár négyszer-ötször is.
Tízperces kanyarok tennék rentábilissá a boltot. De csak ha volna elég kabin. Mivel nincs, várniuk kell, és így a tervezett tarifa is magasabb lesz az üzleti tervben foglaltaknál.
- Csütörtök este fél hét körül eljött végre a várva várt pillanat, megnyílt a türelmi zóna Mogyoródon. Nagy volt az ünnepség, a kigyúrt, kopasz emberek kicsit meghatódtak, munkájuk meghozta gyümölcsét. Fel is avatták nyomban az örömnegyedet, átvágták a nemzeti színű szalagot.
(...)
A több száz prostituált legalább negyvennyolc órán keresztül dolgozik a külföldiektől zsúfolt községben. Aludniuk nem lehet. Majd a hosszú műszak után. Így akár egymilliót is megkereshetnek fejenként. (...) Bagatell ehhez a napi negyvenezer forint a farostlemez kuckóért - mondják a vállalkozók. Ennyit kell ugyanis fizetni azoknak a prostituáltaknak, akik idebent dolgoznának.
Mégis háborogtak az örömlányok, amikor először látták a zónát és tartozékait. Be nem teszik a lábukat az Erotik Campingba - többen így fenyegetőztek. Olcsóbban kijönnek, ha szobát foglalnak valamelyik motelban. (...)
- Lehet, hogy drága hely a zóna, ám az üzemeltetőtől is megkérik rendesen a helyfoglalási díjat. A gödöllői önkormányzat meg egy cég. Úgy hívják, Advert Kft. Legalábbis ezt állítják a hordót görgető, serény alkalmazottak és a padon ücsörgő, elfáradt asszony. Ugyanezt a nevet emlegetik az örömlányok is, meg a helybéliek.
(...) sok pénz fekszik a türelmi zónában. A bérleti díjakból több tízmillió jöhet össze (...)
Nem találkoztak adóellenőrökkel a lányok. Ha voltak is, nem fedték fel kilétüket. Előkerült viszont egy számlatömb. Buzgón könyvel a büfé pultja mögött egy vastag aranyláncoktól csillogó vállalkozó, kopaszra nyírt társa nyugtával bajlódik." (A mi kiemeléseink.)


A Népszabadság 2000. augusztus 12-i számának 17. oldalán található "Engedély nélkül nyitott az Erotic. A hatóságok leveleznek, a lányok dolgoznak" című cikke mellett található kép bal szélén jól látható, hogy egy PEPSI feliratú napernyő alatt egy férfi biztonsági őr ül egy harci kutyával, a bódésor szélső bódéjának falán pedig négy poszter áll, mindegyiken "Erotik Camping" felirattal. Ugyanazon a képen látható még a bódé sarkánál álló férfi, kezében egy szemetes ládával.

A Népszabadság 2000. augusztus 14-i számának "Hungaroprostik" c. vezércikke szerint: "... Ennél súlyosabb dolog történt: köztörvényes bűncselekmény - önkormányzati segédlettel."

A Népszabadság 2000. augusztus 15-i keddi számának 19. oldalán olvasható, "Hungaroring: kevesebb volt a bűn" c. cikke szerint:
"Hétfőn lebontották az építményeket, takarítottak - ma reggel a területen már semmi nem emlékeztet a vigalmi negyedre.
(...)
Sikeres volt a Hungaroring külső és belső biztosítása - röviden így összegezte a mogyoródi tapasztalatokat Kovács Zoltán alezredes, a gödöllői rendőrkapitányság osztályvezetője, a rendezvény bűnügyi parancsnoka. (...) A türelmi zónán belül összesen két bűncselekményt követtek el: két lány a kuncsaftja zsebéből kilopta az értékeket."


A Magyar Hírlap 2000. augusztus 15-i "Záróra az örömnegyedben" c. cikke szerint:
"Tegnap délben már a pozdorja kéjbódék sem álltak a Hungaroring szomszédságában felhúzott örömnegyedben. Szeméttelepre szállították egytől egyig (...) Nem csak szex volt az útleágazás menti erdőirtáson. Egyik éjjel kisebb gátat is kellett építeniük az örömnegyed üzemeltetőinek, mert valahonnan víz öntötte el a tisztást.
(...)
Az üzemeltető vállalkozásból egy úr maradt tagnapra a helyszínen, aki arról panaszkodott, sokkal kevesebb vendég jött, mint amire számítottak. (...)
Jövőre is jönne a társaság, ha lesz zóna, és újra ők kapják meg az üzemeltetésre a jogosítványt."


A Népszava 2000. augusztus 15-i számának 3. oldalán olvasható "Elmarad a rendőrségi vizsgálat Mogyoródon" c. cikk szerint:
"Ami Mogyoródon a hétvégén történt, az a jogalkalmazás karikatúrája - mondta lapunknak Borai Ákos, a Belügyminisztérium főosztályvezetője, a türelmi zónákról (is) szóló jogszabály egyik előkészítője. Borai szerint az úgynevezett Erotic Camping törvényességi szempontból több oldalról is aggályos. Véleménye szerint a büntető törvénykönyvet kijátszó színlelt ügyletnek tekinthető az, ha az örömlányok rövid időre megvásárolják az önkormányzattól a `munkahelyükül' szolgáló bungalókat. (A prostituáltak ugyanis úgy nyilatkoztak a helyszíni hatósági ellenőrzés során, hogy a helyiség a saját tulajdonuk, ahova joguk van visszavonulni vendégükkel.)
Borai szerint ugyanígy kétséges a földterület kijelölése. A törvény ugyan megengedi, hogy magánszemélyek ingyenesen átengedjék tulajdonukat közhasznú területként türelmi zóna számára, ám a mogyoródi esetnél joggal feltételezhető, hogy haszonszerzés is történt.
(...)
A Gödöllői rendőrkapitányság nem indít vizsgálatot a mogyoródi Erotic Campinggel kapcsolatban - mondta lapunknak Kovács Zoltán, a kapitányság bűnügyi osztályvezetője. Hozzátette: a Forma-1-es futamok alatt többször szúrópróbaszerűen ellenőrízték Magyarország első türelmi zónáját, de mindent rendben találtak.
A bűnügyi osztály vezetője elmondta, hogy a mintegy 150-200 prostituált kifizette az ezer forintos belépőt a kempingbe, vendégkönyvben regisztrálták magukat, számlát adtak a szolgáltatásról."


A HVG 2001. augusztus 11-i számának "Prostitúció a pálya szélén c. cikke a 2000-es mogyoródi esetre utalva azt írja:
"... a lányok zöme sem saját szakállára, hanem striciknek, közvetve pedig az alvilágnak dolgozott. A településen, információink szerint, egy, az önkormányzat és magánszemélyek által osztatlanul közösen birtokolt, 2 hektáros terület avanzsált tavaly türelmi zónává. A polgármester szerint a telket ingyen engedték át a szexkemping üzemeltetőinek, a HVG tudomása szerint a mogyoródi szórakozóhelyeket is működtető Ökrös József vállalkozónak, illetve a Tóth Ferenc által jegyzett budapesti - a cégbírósági nyilvántartás szerint főként `nyomozási és biztonsági tevékenységet' űző - Vas-Manó Kft.-nek. A bódékért viszont (hogy ezeket ki építette, nem sikerült kideríteni) fizetni kellett, az MPÉE [Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete] szerint napi 30 ezer forintot."


A Büntető törvénykönyv 205. §-a szerint:

"205. § (1) Aki épületet vagy egyéb helyet üzletszerű kéjelgés céljára másnak a rendelkezésére bocsát, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha
(...)
b) az üzletszerű kéjelgés elősegítését bűnszervezet tagjaként követik el."

Az emberkereskedés és mások prostitúciója kihasználásának elnyomása tárgyában, New Yorkban, 1950. évi március hó 21. napján kelt nemzetközi egyezmény 1. Cikke szerint:

"A jelen Egyezményben részes Felek kötelezik magukat arra, hogy mindazokat megbüntetik, akik más személy kéjelgésének kielégítésére (...) más személy prostitúcióját kizsákmányolják, akár annak beleegyezésével is."

A 2. Cikk szerint pedig:
"A jelen Egyezményben részes Felek kötelezik magukat arra, hogy hasonlóképpen megbüntetik mindazokat, akik:
1. bordélyházakat tartanak fenn vagy vezetnek, avagy az azok fenntartásához szükséges anyagi eszközöket tudatosan szolgáltatják, illetőleg az anyagi eszközök szolgáltatásában részt vesznek,
2. épületet vagy más helyet egészben vagy részben mások prostitúciójának céljára tudatosan bérbe adnak vagy bérelnek."

Nem fér kétség ahhoz, hogy azok a személyek, akik az Erotic Campinget megszervezték, annak plakátait kinyomtatták, a pozdorjabódékat, a bejárati feliratot felállították, a prostituáltaknak napi 30 vagy 40 ezer forint ellenében a bódékat üzletszerű kéjelgés céljából a Forma-1 futam idejére rendelkezésére bocsátották, megvalósították a Btk. 205. §-ában foglalt bűncselekményt: prostitúcióval foglalkozó nőknek prostitúció céljára helyet biztosítottak.

Büntetőjogilag közömbös, hogy az elkövetők kötöttek-e színlelt adásvételi szerződéseket a valóság álcázására. A Büntető törvénykönyv idézett szakasza ugyanis nem valamely polgári jogi tény fennállásától függően rendeli büntetni az "üzletszerű kéjelgés elősegítését", hanem a rendelkezésre bocsátás valóságos megtörténtétől. Egyébként pedig a polgári törvénykönyv is azt mondja, hogy: "A színlelt szerződés semmis; ha pedig az más szerződést leplez, a szerződést a leplezett szerződés alapján kell megítélni."

A cikkek és képek bőséges bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy a mogyoródi Erotic Campinget nem saját ingatlantulajdonukkal szabadon rendelkező női prostituáltak valamiféle önszerveződő társasága szervezte meg, hanem olyan férfiak hierarchikus szervezete, akik maguk nem folytatnak prostitúciót, ellenben a jelentős haszonszerzés reményében szervezték mások prostitúcióját. Az újságcikkek teljesen egyöntetűek abban, hogy az Erotic Camping szervezői a bódékért a valóságban napi átalánydíjban meghatározott "bérleti" díjat szedtek a prostituált nőktől.

Ezen összeg álláspontunk szerint valóságosan nem bérleti díjként funkcionált. Hiszen a zónában csakis a bódékban történtek a prostituáltak és klienseik között a szexuális aktusok. A szervező férfiak tartották fenn a zónában a "rendet", biztonsági szolgálatot működtettek, legalábbis Ökrös József vállalkozó fent idézett állítása szerint. Arról beszélhetünk tehát, hogy a napi negyvenezres díjjal a prostituált nők mintegy a prostitúció folytatásának "jogát" vásárolták meg a bódé aznapi használatához kapcsolva. A Camping üzemeltetői igazgatták a zónában folyó prostitúciós tevékenységet, rendelkeztek arról, ki milyen körülmények között folytathat a zónán belül prostitúciót: lényegében alvállalkozóként foglalkoztatták a prostituált nőket.

Erre az átfogó igazgató tevékenységre utalnak azok a nyilatkozatok is, amelyek már a zóna megnyílása előtt (!) közölték, milyen fix áron fognak szexuális aktust folytatni a prostituáltak. A bódék lebontására is gyorsan, szervezetten került sor a zárás után. Nem a prostituált nők bontották le egyesével azokat, ki-ki a saját bódéját.

A Magyar Hírlap 2000. augusztus 12-i Hungaroszexfutamok c. cikkének azon leírása, mely szerint a magukat finn turistának nevező bűnözőcsoport a helyszínre kiszállva mintegy ellenőrzi a türelmi zóna kialakításának folyamatát, elégedetlenségüknek adnak hangot ("Nem ezt ígérték nekik, és főleg nem ennyiért."), majd másnapra az általuk szabott feltételek teljesülnek, arra utal, hogy alá-fölérendeltségben működő szervezet igazgatta a türelmi zónát, ahol a magasabb bűnözői körök de facto alvállalkozóként működő csoportnak diktáltak.

A napi negyvenezer forintos bérleti díj az ingatlan és a rajta felállított, lakhatásra alkalmatlan bódék piaci értékével arányban nem áll. A prostituáltak szóvivőjeként idézett Földi Ágnes azon nyilatkozata, miszerint sokallja a napi több tízezer forintos bérleti díjat, szintén a szervezett bűnözői körök azon szándékát erősíti meg, hogy a prostitúción nyerészkedjenek. Ezen a ponton kérdezzük a tisztelt legfőbb ügyész urat: ellenőrízte-e valamely ügyészi szerv valaha is a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete működésének törvényességét?

Az a tény, hogy a rendőrség a mogyoródi türelmi zóna ügyében nem folytatott az üzletszerű kéjelgés elősegítése alapos gyanúja ügyében vizsgálatot (noha a számos híradás szerint 1500 rendőr vett részt a türelmi zóna környéke forgalmának biztosításában és a zsebtolvajok lefülelésében), felveti bennünk annak gyanúját, hogy rendőri szervek törvényes bűnüldözési kötelezettségüket nem vagy szándékosan igen hanyagul teljesítették. Nem fogadható el az a rendőri nyilatkozat, miszerint azért nem tudtak fellépni a Camping üzemeltetőivel szemben, mert a prostituáltak azt nyilatkozták, hogy ők a bódék tulajdonosai: a rendőrség is tisztában kell, hogy legyen azzal, hogy a büntető törvénykönyv nem játszható ki mondvacsinált színlelt szerződésekkel. Ugyancsak tisztában kellett lennie a rendőrségnek azzal az előkészítő, szervező, építő, igazgató tevékenységgel, amit a zóna sajtónak is bátran nyilakozó üzemeltetői napokon keresztül a helyszínen végeztek. Nem esett szó egyetlen általunk látott sajtótermékben sem, hogy a rendőrök akár csak megkísérelték volna megállapítani, kik valójában a Magyar Hírlap által leírt, magukat "finn turistáknak" tituláló bűnözői allűrökkel intézkedő férfiak. A rendőri mulasztások alapján fennállni látja-e a legfőbb ügyész úr a hivatalos személy eljárása során elkövetett bűnpártolás bűntettének vagy más bűncselekménynek gyanúját?

Az a közlés, miszerint az előző évben, 1999-ben a rendőrök nem "zavarták el" azokat a prostituáltakat, akik megkülönböztető pólót vásároltak 5 ezer forintért, szintén a rendőrségbe már korábban beépült szervezett bűnözői körök működésére utal.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy ebben az ügyben büntetőeljárás az eltelt idő alatt nem indult. Kérjük, hogy az eljárást haladéktalanul megindítani szíveskedjék!

Kelt Budapesten, 2003. augusztus 11-én
a Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom alapítói nevében:

Adamik Mária
a Civil Ombudsnő Program
Alapítvány kuratóriumának elnöke

Juhász Géza
a Habeas Corpus Munkacsoport igazgatója 
logo
  a prostitúció visszaszorításáért
(C) copyright: Minden jog fenntartva - All rights reserved
Nyitóoldal