Közlemény a Forma-1 bordélya ügyében tett feljelentésről

A feljelentés teljes szövege

A Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom tagjaként a mai napon délután fél háromkor feljelentést tettem Polt Péter legfőbb ügyésznél, mivel az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is működik a Forma-1 verseny mellett illegális, szervezett prostitúció.

A Büntető törvénykönyv 205. §-ában foglalt, az ország egész területén érvényes tilalomba ütköző bordély működése nyílt, minden felnőtt számára nyilvánvaló. A szurkolók érdeklődésre bárkinek megmondják, hol található a bordély. A közúti táblák és a rendőri forgalomirányítás folytán a Forma-1-ről való távozáskor minden látogató el kell, hogy haladjon a bordély előtt, aki a község vagy az M3-as autópálya felé tart.

Közvetlenül a faluból a versenypályához vezető út mellett, az ideiglenes rendőrörstől mintegy kétszáz méternyire nyílik a bordély kapuja, szemben egy kb. harminc méter átmérőjű tóval. A bordélyhoz lakókocsi tartozik és két nagy sátor, melyek belsejét körülbelül vállig érő nádfonattal, karámszerű, téglalap alakú részekre osztották.

Prostituáltként öltözött, kifestett és mozgó nők és a rájuk felügyelő kopasz, izmos férfiak tartózkodnak a bordély bejáratánál. A Forma-1-en jelenlévő rendőrök nem intézkednek a bordéllyal és működtetőivel szemben, noha intenzív rendőri jelenlét észlelhető a bordély közelében: Átlagosan mintegy ötpercenként halad el a bordély előtti úton egy-egy legalább hatfős rendőri csoport, vagy rendőrökkel teli busz. Gyakorta megfigyelhetők a bordély bejáratától 15-20 méterre ácsorgó rendőrcsoportok is.

Szemfényvesztésnek tekinthető az a rendőrségi sajtóközlemény, mely arról szól, hogy már 21-én csütörtök este tiltott kéjelgésért előállítottak egy nőt: miközben szabálysértés címén megbüntetik az út mellett álló, a bordélynak konkurenciát jelentő nőt, a rendőrség semmilyen intézkedést nem tesz a jóval súlyosabb törvénysértés, a Büntető törvénykönyvbe ütköző, szervezett bordély léte és a nők prostitúcióján élősködő bérbeadók, szervezők, futtatók ellen.

A bordélyra és annak titkosságra kirívóan demonstratív, több tucat biztonsági őrt lekötő, tehát költséges őrző-védő tevékenység összpontosul, mely összeegyeztethetetlen bármiféle legális üzletmenet jövedelmezőségével - különösen annak tükrében, hogy a bordélyra semmi nincs kiírva.

Javasoltam a legfőbb ügyésznek - a bordély működésének megakadályozására és feltárására tett intézkedéseken túl - annak kivizsgálását:
- Hogyan lehetséges, hogy a rendőri szervek a rendőrségről szóló törvény dacára nem akadályozták meg a bordély működését, nem indították meg a büntetőeljárást?
- Terhel-e felelősség valamely rendőrt intézkedési kötelezettség elmulasztásáért?
- Született-e a bordély üzemeltetői (vagy nevükben illetve "felettesükként" eljáró más személy) és valamely rendőr között megegyezés arról, hogy a helyi rendőrök nem lépnek fel a bordéllyal szemben?

Javasoltam a Forma-1-et biztosító nagyszámú rendőr kihallgatását arra nézve, miért nem léptek fel az arra illetékes rendőrök a bordéllyal szemben, s van-e tudomásuk a bordély szervezői és rendőrök bármiféle összejátszásáról, esetleg kaptak-e maguk bármiféle utasítást, jelzést arra, hogy a bordéllyal ne foglalkozzanak.

A Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom augusztus 19-én nyílt levélben felhívta az országos rendőr-főkapitányt, a belügyminisztert és a legfőbb ügyészt a bordély várható működésének megakadályozására. A feljelentésben sajnálkozásom fejeztem ki amiatt, hogy a bűnüldöző hatóságok ennek ellenére sem tettek megfelelő intézkedést a bordély működése ellen, vagy egyáltalán a tények tisztázása végett.

A feljelentés felhívja a főügyész figyelmét, hogy a tényállást illető további bizonyítékok felkutatása hatósági feladat, a törvénysértésekre vonatkozó valamennyi bizonyíték begyűjtését sem civil aktivistáktól, sem újságíróktól nem várhatják el a hatóságok.

A feljelentés teljes szövege olvasható a következő internetcímen:
http://prostitucio.hu/feljelentes.2003.08.24.php

Budapest, 2003. augusztus 24., vasárnap
Juhász Géza
a Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom tagja
a Habeas Corpus Munkacsoport igazgatója 
logo
  a prostitúció visszaszorításáért
(C) copyright: Minden jog fenntartva - All rights reserved
Nyitóoldal