Már Franciaország is bünteti a prostitúció vásárlóit

2016. április 7.
Már Franciaországban is illegális fizetni a szexért. Három éven át tartó huzavona után a Francia Nemzetgyűlés 64:12 ellenében megszavazta, hogy Európában 5. országként büntessék a prostitúció vásárlóit.

1999-ben, a világon elsőként Svédország vezette be a kuncsaftok büntethetőségét és az áldozatvédelmet középpontba állító úgynevezett "északi modellt" (vagy "svéd modellt"), amit később más országok is adoptáltak: 2008-ban Norvégiában, 2009-ben Izlandon, 2014-ben pedig Észak-Írországban is ilyen törvényt fogadtak el.

A büntetés Franciaországban 1,500 euro (kb. félmillió forint), visszaesőknek 3,750 euró (azaz több mint egymillió forint). Az elítélt klienseknek a pénzbüntetés mellett kötelezően részt kell venniük tanfolyamokon, melyeken a prostitúcióban élők sorsáról szerezhetnek érdemi információkat.

Az új törvény egyúttal érvényteleníti azt a 2003-ban hozott törvényt, mely börtönnel és bírsággal rendelte büntetni a nyilvánosan felajánlkozó prostituáltakat, így mostantól a prostitúcióban élők nem büntethetőek prostiutúcióért.

Az új törvénynek más fontos rendelkezései is vannak: a külföldről származó prostituáltak, akik szeretnének kilépni a prostitúcióból és munkát keresni, hat hónapra lakhatási engedélyt és állami támogatást kapnak a prostitúció megelőzése és visszaszorítása érdekében.

A támogatók szerint a törvény növelni fogja a prostitúcióban élők biztonságát. Anne-Cecile Mailfert, a franciaországi Nők Alapítványának elnöke szerint a prostitúcióban élők mostantól könnyebben kaphatnak rendőri védelmet, ha szükségük van rá. Az elnöknő a BBC-nek így nyilatkozott:

"A törvénnyel új eszközt adunk a prostitúcióban élők kezébe, hogy megvédhessék magukat. Ha bármi baj történik, ha a kliens erőszakos, segítséget hívhatnak, mostantól a rendőrség, a törvény az ő oldalukon áll."

Maud Olivier szocialista képviselő, aki támogatta és előterjesztette a törvényt, így nyilatkozott az Associated Pressnek:

"A törvény legfontosabb vonása az, hogy támogatja a prostituáltakat, és személyazonosító iratokat biztosít számukra, mert tudjuk, hogy a prostituáltak 85%-a emberkereskedelem áldozata."

Forrás: http://www.bbc.com/news/world-europe-35982929
http://edition.cnn.com/2016/04/07/europe/france-prostitution/


 
logo
  a prostitúció visszaszorításáért
(C) copyright: Minden jog fenntartva - All rights reserved
Nyitóoldal