Leleplezett "masszirozónő"

Megjelent: Népszava, 1909. okt. 10.

Az utóbbi időben több - egyébként erkölcsös - napilap hirdetési rovatában számos hirdetés jelenik meg, amelyekben masszirozónők és manikürözőnők tudatják, hogy lakásukon urakat és hölgyeket fogadnak. Ezekről - többségükről legalább - kiderült, hogy titkos prostituciót üznek, miért a rendőrség figyelemmel kiséri ezeket a hirdetéseket s utána jár, hogy a masszirozás és manikürözés leple alatt voltaképpen mi rejtőzik? A rendőri ellenőrzés szombaton leleplezett egy tanyát, amely a masszirozás ürügyét használta cégtáblául.

Tulajdonosai Tóth Etel 32 éves vasalónő és Horváth István 27 éves szabó voltak. A Mária-utca 23. szám alatt alkalmas lakást béreltek, ezután a következő hirdetést tették közzé a lapokban:

Fiatal vidéki masszirozónők intelligens férfiakat és nőket massziroznak és pontosan kiszolgálnak. Cím: Mária-utca 23. földszint. Bejárat a kapu alatt.

A hirdetés burkoltan elárulta, hogy mi történik a "masszirozó intézetben" és tömegesen keresték föl a Mária-utcai házat az úgynevezett vendégek.

A masszirozónőket Horváth István szerezte be. Áldozataira az utcákon vadászott. Megismerkedett csinos, szegény munkásnőkkel és pompás állás ürügyével a lakásba csábitotta. Ott azután már könnyen ment a rábeszélés. Legutóbb egy vidéki leányt sikerült a hálójukba keriteniök. A keritők azonban óvatosak voltak és minden "alkalmazottjuknak" a rendőrségtől "igazolványos lapot" szereztek. Ezt akarták cselekedni a vidéki leányzóval is, de az illetőt a rendőrorvosi vizsgálat még érintetlennek találta és nem adták ki az igazolványt. Horváth István és Tóth Etel hamarosan elháritották az akadályt s pár nappal később már a rendőrség erkölcsrendészeti osztályánál elrendezték a szerencsétlen leány sorsát. A szegény leány csak egy hétig müködött a masszirozó intézetben; ezalatt 270 koronát keresett, de a pénzt provizióképp elszedték tőle. Tovább nem is maradhatott, mert beteg lett és kórházba vitték. Ekkor Horváth a Thököly úton egy szobaleányt szerzett. A leány csak pénteken állott uj szolgálatába, amikor a detektivek éppen egy pásztoróra alatt leleplezték a bordélyt.

A rendőrség Tóth Etelt és Horváth Istvánt letartóztatta. A nyomozást folytatják. Kiderült, hogy a keritők üzelmeit a házmesterek is elősegitették.


 
logo
  a prostitúció visszaszorításáért
(C) copyright: Minden jog fenntartva - All rights reserved
Nyitóoldal