A Legfelsőbb Bíróság döntése előtt

A Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom állásfoglalása az önkormányzatok védelmében, a türelmi zónákért folytatott perek ellen

2004. április 28.

Rossz törvény alapján semmilyen ítélet nem lehet igazságos. A türelmi zónák kijelölését előíró, 1999-ben elfogadott törvényt a lakosság mindenütt elutasítja. A magyar demokrácia csődje, hogy a jogállamiság örve alatt a szervezett bűnözés legjövedelmezőbb üzletágának felfuttatása zajlik. Polgármestereket, sőt egész önkormányzatokat citálnak a bíróságok elé, hogy erővel kényszerítsék őket a lakosság jogait és életminőségét csorbító törvény betartására.

Az 1999-es magyarországi szabályozás a prostitúció jelenségének elfogadásán nyugszik, pedig a világon akárhol próbálkoztak eddig a prostitúció törvényesítésével, ez mindenütt oda vezetett, hogy a szervezett bűnözés lányok és fiatal nők egyre nagyobb tömegeit kényszerítette prostitúcióra, megfosztva őket önrendelkezési jogaik gyakorlásától. A probléma tehát nem kezelhetővé - mint ahogyan a szabályozás-pártiak remélik -, hanem épp ellenkezőleg, teljesen kezelhetetlenné válik. A legalizálás ugyanis normálisnak tünteti fel a prostitúciót, s ezáltal fokozza a kliensi keresletet, növeli a prostitúció piacát.

A nemzetközi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a prostitúció iránti szükségletet csak az emberi jogok súlyos, ismétlődő megsértésével lehet kielégíteni. A prostitúciót tehát visszaszorítani kell, nem pedig szabályok között lehetővé tenni. A prostitúció visszaszorítása nem utópia: ezt bizonyítja a sikeres svédországi példa.

A Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom álláspontja szerint a prostitúció 1999-es szabályai a szervezett bűnözés érdekeit szolgálják, ahelyett, hogy küzdenének ellenük. Ezért a meghozandó új szabályozásnak a következő pillérekre kell épülnie:

  1. Megelőzés. A veszélyeztetett csoportok prostitúcióba taszítását átfogóan megelőző rendszer.
  2. Áldozatsegítés. Infrastruktúra, amely segíti a prostituáltakat kényszerpályáik elhagyásában.
  3. Hatékony bűnüldözés. Olyan törvények, melyek alapján hathatósan el lehet járni a prostitútorok és a prostituáltak kizsákmányolói ellen.
  4. Eltérítés. A kliensek és a prostitúció potenciális vásárlóinak hatásos felvilágosítása arról, hogy a nők nem fogyasztási cikkek, tárgyként való használatuk súlyosan sérti alapvető emberi jogaikat. 
logo
  a prostitúció visszaszorításáért
(C) copyright: Minden jog fenntartva - All rights reserved
Nyitóoldal