György István:

Budapest ismeretlen arca

35000 titkos prostituált, akiknek csak egy részét lehet megmenteni

Megjelent: Szabad Nép, 1947. február 19. (5. o.)

"Ez hozzátartozik Budapest világvárosi képéhez, örülni kell, hogy itt tartunk" - mondták a túlságosan jóhiszeműek. Csak amikor egyre több és több fiatal lány bukkant fel a körutakon és amikor egyes kerületek jelentették, hogy a havi házasságkötés előtti orvosi vizsgálat eredményeként 515 jelentkező leányból 42-őt betegnek találtak - akkor döbbentek rá egyesek, hogy talán mégsincs minden rendben.

1946-ban 5916 leányt állítottak elő titkos prostitúció miatt 22,5%-uk beteg volt.

1945-ben 40% fölött volt a betegek aránya az előállítottak között.

A Kun utcai kórházban ápolják a beteg lányokat. A kimutatás szerint a legtöbben artistanők, pincérnők, háztartási alkalmazottak, egyetemi hallgatók. A földszinten két egymás melletti terem: az út kezdete és vége. Az első teremben ugyanis csupa 14-18 éves leány, de akad köztük 13 éves és egy 12 éves is. A 12 évesnek G. Julia a neve. A haja kopaszra van levágva, tetves volt, rühes és háromféle betegségben szenvedett, amikor idehozták. Nagy élénk kék szeme van, sírva fakad, amikor mesélni kezdi rémregényét: jött egy férfi ... 15 forintot adott ... hat testvérem volt otthon, mindnek csonttuberkulózisa (így mondja) volt ... az apa pincér volt, de most öreg és reszket a keze, újságos egy kávéházban ... ez kevés volt az evéshez és a gyógyszerhez.

(...)

A másik teremben negyvenen vannak: szájukon, szemükön, mellükön borzalmas sebek, van köztük, akit már husz éve kezelnek. Szájuk szélén gúnyos, minden-mindegy mosoly:

"Csak nem akarnak jó útra téríteni az urak? Előbb kellett volna!"

(...)

A statisztika szerint 35000-en vannak a titkos prostituáltak. Dr. Bakáts Tibor tisztifőorvos-helyettes vezette be az úgynevezett egészségügyi felügyeletet és ma már körülbelül 800 nő van egészségügyi felügyelet alatt. Dr. Bakáts tisztifőorvos-helyettes most szervezi meg az ú.n. egészségügyi táborokat; itt a betegek orvosi kezelésen túl munkaközvetítés útján állásba kerülnek. Az orvosi munka azonban nem elég; elsősorban társadalmi úton oldható meg ez a kérdés.eddig egyedül a Szovjetunióban oldották meg a kérdést azzal, hogy megszüntették a kizsákmányolást és életlehetőséget adtak valamennyi állampolgárnak - ezzel társadalmi alapját vették el a prostitutionak.


 
logo
  a prostitúció visszaszorításáért
(C) copyright: Minden jog fenntartva - All rights reserved
Nyitóoldal